Persmededeling van het Kabinet van Vlaams Vice Minister-President Tommelein
Na de aanslagen van 22 maart 2016 in en rond Brussel werd de nationale luchthaven Brussels Airport een tijdlang afgesloten. Een groot aantal vluchten werden omgeleid naar de regionale luchthavens. Op voorstel van Vlaams minister Ben Weyts voorziet de Vlaamse regering 394.396,88 euro extra voor de luchthaven van Oostende-Brugge. Vlaams viceminister-president Bart Tommelein: 'Om de veiligheid te waarborgen werden er uitzonderlijke maatregelen genomen. De Vlaamse regering voorziet daarvoor terecht extra middelen. De Oostendse luchthavenautoriteiten en het personeel hebben uitstekend werk geleverd.'
Jaarlijks voorziet de Vlaamse overheid werking- en investeringssubsidies die alle kosten voor de veiligheid en beveiliging van de regionale luchthavens moeten dekken. Die middelen waren echter onvoldoende om de uitzonderlijke uitgaven na de aanslagen op 22 maart 2016 op te vangen. De nationale luchthaven Brussels Airport werd immers een tijdlang afgesloten en een groot aantal vluchten werd omgeleid naar de luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge.
Naar aanleiding van de dreigingsanalyses van het OCAD, werden er in de regionale luchthavens extra beveiligingsmaatregelen opgelegd zoals het fouilleren van personen en het extra doorzoeken van handbagage en ruimbagage. Bovendien kregen de regionale luchthavens extra trafiek te verwerken. In de periode tussen 22 maart en 1 mei 2016 ving de Luchthaven Oostende-Brugge vluchten op van Jetairfly, Air Portugal, Tunis Air en Hop Airlines. Daardoor waren er bijna vier keer zoveel vluchten als voorzien, het aantal steeg van 112 naar 529. In maart en april 2016 vertrokken 150.904 passagiers vanop de Luchthaven Oostende-Brugge, 3,3 keer zoveel als in maart en april 2015.
Al dit extra werk kon onmogelijk opgevangen worden met de normale bezetting. Personeelsleden kwamen vrijwillig terug uit vakantie en presteerden heel wat overuren. Daarnaast werden ook externe beveiligingsfirma's zoals Securitas en ICTS ingeschakeld.
Vlaams viceminister-president Bart Tommelein: 'De Vlaamse regering voorziet terecht extra middelen. De aanslagen waren ongezien voor ons land. Om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen werden er uitzonderlijke maatregelen genomen. De Oostendse luchthavenautoriteiten en het personeel hebben de hele situatie schitterend aangepakt.'
Ook haven krijgt ondersteuning
De Vlaamse regering heeft tijdens haar laatste vergadering van 2016 ook beslist om over te gaan tot de uitbetaling van 608.143,39 euro ondersteuning aan het havenbestuur van Oostende voor de havenkapiteindiensten. Zij staan in voor een vlot en veilig verkeer in de haven. Ook het toezicht op de naleving van de milieureglementering wordt zo gefinancierd.